μία μοναδική εμπειρία διαμονής στη Μάνη στην άκρη μεταξύ ουρανού και θάλασσας...

Μανιάτικος Γάμος

Το εθιμοτυπικό

Η «χαρά» όπως αποκαλούσαν τον γάμο στην άλλοτε σκληροτράχηλη μανιάτικη κοινωνία αποτελούσε τον μοναδικό λόγο για γλέντι και χορό! Η επισφράγιση γινόταν πάντα με την συνοδεία χαρμόσυνων τουφεκισμών πριν και μετά τον γάμο ώστε να αντηχήσει απ’ άκρη σε άκρη η ένωση του ζευγαριού και των μεταξύ τους οικογενειών.

Καλεσμένοι ήταν συγγενείς και φίλοι απ’ όλα τα χωριά και η προετοιμασία για τον γάμο ξεκινούσε με τη προετοιμασία του σπιτιού που θα έμενε το νέο ζευγάρι.  Το σπίτι αυτό ήταν κατά παράδοση του γαμπρού το οποίο το επισκεύαζαν και το άσπριζαν για να είναι γερό και αστραφτερό. Η οικογένεια της νύφης από την άλλη για να συμβάλει στο καινούριο σπιτικό, την «προίκιζε» εκτός από χωράφια και με διάφορα οικιακά σκεύη, ρούχα, κουβέρτες ή αλλιώς «μπανανίες» όπως τις έλεγαν με καρφιτσωμένα επάνω νομίσματα αξίας πολλές φορές, καθώς και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Τα προικιά αυτά τα μετέφεραν με πομπή πάνω σε άλογα και μουλάρια τα οποία συνήθιζαν να στολίζουν με πολύχρωμα μεταξωτά μαντήλια που ύφαιναν οι ίδιες οι Μανιάτισσες. Ενώ, για το τραπέζι του γάμου μαζεύονταν όλες οι κοπέλες, συγγενείς και φίλοι να αλέσουν το στάρι και να φτιάξουν τα ψωμιά.

Με το πέρασμα των ετών ο γάμος στην όμορφη Μάνη εμπλουτίστηκε με διάφορα άλλα «happening» και έθιμα, όπως  η παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού «δίπλα» με την ευχή να «διπλώσει» ο γάμος, δηλαδή να στεριώσει. Ενώ κατά την διάρκεια της τελετής μέσα στην εκκλησία και αργότερα έξω από αυτήν, οι καλεσμένοι έραναν το ζευγάρι με ρύζι με την μεταφορική σημασία να «ριζώσει» ο γάμος!

Η προετοιμασία της νύφης και ο στολισμός της είχε πάντα ξεχωριστή θέση σε όλο το τελετουργικό, με τις γυναίκες φίλες και συγγενείς της να πάνε από νωρίς στο σπίτι της για να την καλλωπίζουν και να την βοηθήσουν να φορέσει το εντυπωσιακό νυφικό της.

Από την άλλη, η ετοιμασία του γαμπρού ήταν πάντα πιο εύκολη υπόθεση και επικεντρωνόταν κυρίως στις καζούρες των αντρών φίλων και συγγενών του γαμπρού και το τσούγκρισμα των ποτηριών που ήταν γεμάτα με άφθονο ρακί Καλαμών, το οποίο συνοδευόταν πάντα με την ευχή «Στις χαρές σου!».

Από τότε μέχρι και σήμερα πολλά από αυτά τα έθιμα αναβιώνουν ακόμα και άλλα χάθηκαν στο βάθος του χρόνου. Η χαρά όμως για τον γάμο ενός ζευγαριού παραμένει ανεξίτηλη  και σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Μανιατών μέχρι και σήμερα. 

 

Ζήστε τον δικό σας παραμυθένιο γάμο στη Μάνη 

Το ειδυλλιακό σκηνικό του Akrolithi Boutique Hotel που συνδυάζει τη μαγεία του παρθένου φυσικού τοπίου με την εκλεπτυσμένη σύγχρονη πολυτέλεια και περιποίηση, το οποίο δημιουργήθηκε για να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε εσάς και τους αγαπημένους σας με σκοπό να κάνει την πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωή σας ακόμη πιο ξεχωριστή!
Κλείστε μαζί μας εκτός από μία απαράμιλλη διαμονή και μία ονειρεμένη δεξίωση. Η εξειδικευμένη ομάδα συνεργατών μας θα φροντίσουν για όλα,  εσείς αρκεί να πείτε το.. «Ναι»!