μία μοναδική εμπειρία διαμονής στη Μάνη στην άκρη μεταξύ ουρανού και θάλασσας...

Ηρωική Μάνη

 
Η Γενέτειρα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

 

Ερχόμενοι στη Μάνη, θα αντικρίσετε αμέσως τα μαγευτικά τοπία της και ένα ζωντανό υφαντό ιστορίας και πολιτισμού. Αυτή η γη, μια κομβική σκηνή για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προσφέρει περισσότερα από απλά θεαματική ομορφιά —είναι μια πύλη για να βιώσετε το ακλόνητο πνεύμα και τις ηρωικές ιστορίες ενός λαού που αγωνίστηκε για ελευθερία και ανεξαρτησία.

 

Σε αυτόν τον τόπο όπου οι απόηχοι της ελευθερίας κρούουν δυνατά, η ιστορία εκτυλίσσεται με την 17η Μαρτίου 1821, σηματοδοτώντας τη σπίθα που πυροδότησε την Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η ημερομηνία είναι χαραγμένη στις καρδιές των Μανιατών, όχι μόνο για την έναρξη μιας εθνικής εξέγερσης, αλλά για ένα γεγονός βαθιάς τοπικής υπερηφάνειας: τον όρκο συνείδησης για την ανεξαρτησία που δόθηκε από τους Μανιάτες. Αυτή η υπόσχεση, που έλαβε χώρα στην Αρεόπολη, έγινε σύμβολο της ακλόνητης αποφασιστικότητάς τους για ελευθερία. Ενώ η επανάσταση και οι ήρωές της γιορτάζονται εθνικά στις 25 Μαρτίου, σε ευθυγράμμιση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η Μάνη τιμά  την 17η Μαρτίου ως δικό της φάρο ανδρείας. Αυτή η διάκριση υπογραμμίζει ένα βαθύ συνονθύλευμα εθνικής υπερηφάνειας και θρησκευτικής σημασίας, προσκαλώντας όλους κάθε χρόνο να εμβαθύνουν στην πλούσια ιστορία της.

 

Ο εξαιρετικός ζήλος αυτών των λίγων κατοίκων για ελευθερία και ανεξαρτησία, δεν αποτελεί έκπληξη,  καθώς ένας τόπος άγονος, σκληρός και μαθημένος στα λίγα δεν είχε τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει. Με σύνθημα το «Ελευθερία ή Θάνατος» και με ακλόνητο θάρρος και αποφασιστικότητα, πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση με μοναδικό σκοπό, την ελευθερία της πατρίδας.

 

Αναβίωση Εθίμων & Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο, από τα γύρω χωριά συγκεντρώνονται οι  μαθητές  με παραδοσιακές φορεσιές και ζωντανεύουν περασμένα στο χρόνο ήθη και έθιμα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η κληρονομιά των προγόνων μας  θα συνεχίσει να εμπνέει:

 

• Οι λαμπαδηδρομίες ακολουθούν τα μονοπάτια που περπάτησαν κάποτε ο Πετρόμπεης και άλλοι οπλαρχηγοί μέχρι την Αρεόπολη, φωτίζοντας τους παρευρισκόμενους με φλόγες ανάμνησης.

• Οι ιπποδρομίες απηχούν το παρελθόν, καθώς οι σύγχρονοι Μανιάτες έφιπποι ακολουθούν τα ακριβή μονοπάτια των προγόνων τους, με αποκορύφωμα την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, όπου η ιστορική τελετή ορκωμοσίας εδραίωσε την αποφασιστικότητά τους.

• Μαθητές Λυκείου της Αρεόπολης αναπαράγουν τον Μανιάτικο όρκο, στην κεντρική πλατεία μπροστά στην εκκλησία των Ταξιαρχών, και στολισμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία, ενσαρκώνουν τη βαθιά λαχτάρα των προγόνων τους για απελευθέρωση, απαγγέλοντας:

«Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού, εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος, να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος. Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. Ορκίζομαι, «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.»

Η παρουσία των Μανιατισσών, που θυμίζει Σπαρτιάτισσες ηρωίδες, συμβολίζει την ακλόνητη υποστήριξη στους άνδρες τους στον αγώνα για τη νίκη.

• Πολιτιστικοί χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα αποτίνουν φόρο τιμής στο αμείωτο πνεύμα όσων αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους.

• Ενώ, το μοίρασμα του παραδοσιακού μανιάτικου γλυκού «δίπλες», προσφέρει μια γεύση κληρονομιάς στους επισκέπτες, εμπλουτίζοντας την εμπειρία ενότητας και γιορτής.

 

Ακρολίθι: Η πύλη σας στην ψυχή της Μάνης

Το Akrolithi Boutique Hotel & Guesthouse καλωσορίζει θερμά όσους επιδιώκουν να συνδυάσουν τη διαμονή τους με τις βαθιές αφηγήσεις του ιστορικού παρελθόντος της Μάνης και του μαγευτικού φυσικού της περιβάλλοντος. Καθώς γιορτάζουμε τις θεαματικές εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου, το κατάλυμά μας γίνεται φάρος για τους λάτρεις που θέλουν να γνωρίσουν την πλούσια κληρονομιά και τα εκπληκτικά τοπία της περιοχής.

 

Αν σας ελκύει ο συναρπαστικός συνδυασμός ιστορίας και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στη Μάνη, αφήστε το Ακρολίθι να γίνει το καταφύγιό σας. Εδώ, κάθε σουίτα προσφέρει μια όαση άνεσης και πολυτέλειας, με απέραντη θέα στον κόλπο του Οιτύλου, που  υπόσχεται μοναδικές στιγμές που αξίζει να βιώσετε!

 

*Η παραπάνω φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από τη φετινή αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιατών, από μαθητές της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης.